Защита и сигурност

 

 

   »  Защитете се от имейл измами и кражба на лични данни


   »  Вируси и антивирусна защита

 

 

Кражба на лични данни в интернет или така наречения фишинг

 

фишинг - изпращане на имейл, представен като идващ от законно оперираща в интернет компания с цел да принуди потребителя да предостави лична информация, която впоследствие да бъде използвана за кражба на самоличност. Имейлът насочва получателя  към уебстраница, където той трябва да осъвремени личните си данни - пароли, номера на кредитни карти, банкови номера и др., които въпросната компания вече притежава. Уеб страницата, разбира се, е фалшива и създадена само с цел кражба на данни.


Как да се  предпазите от имейл измами?

 

  • 1)  Внимавайте за имейл съобщения, които изискват от вас лични данни

Всички имейл съобщения, които искат да въведете вашето име, рождена дата, ЕГН, потребителско име за имейл, парола за имейл или друг тип лични данни, почти със сигурност са измамнически, без значение колко достоверни изглеждат.

Ако по някаква причина смятате, че дадено такова съобщение е легитимно, не отговаряйте на имейла и не щраквайте върху хипервръзки в него, а вместо това копирайте и поставете URL адреса или отидете директно на фирмения уеб сайт за информация за връзка.

 

  • 2)  Четете внимателно всички съмнителни имейли

Имейли, които са написани лошо, имат грешки или съдържат фрази като "това не е шега" или "препратете това съобщение на вашите приятели", почти винаги са измамнически. Понякога фирмените имена или марки са изписани погрешно или неточно.

 

  • 3)  Пазете паролата си за електронна поща

Създайте сложна парола за вашия акаунт на електронна поща, като използвате повече от 7 знака и комбинация от главни и малки букви, цифри и специални знаци (като символа @ или #). Също така е добре да сменяте паролата си редовно. Ако имате съмнения, че някой може да се опитва да получи достъп до акаунта ви трябва веднага да смените вашата парола.


Вируси

 

Вирусите са компютърни програми, които следват предварително зададени логически инструкции за действие и самосъхранение. Тези програми  действат разрушително на компютрите по света. В повечето случай източника на инфекция е прикачен файл, изпратен по е-mail. Системите, изложени на по- голяма заплаха от вируси са  Windows systems  ползващи Microsoft mail programs. Вирусите се опитват да атакуват и други системи, най-често чрез въведените е-mail адреси в адресната книга на твоя компютър. Други вируси могат да инфектират файлове намиращи се върху сървъри или да проучват за незащитени машини свързани към Интернет. Те могат да се пренасят чрез инфектирани документи в мрежата, върху дискетата, CD-та или от инфектирани web страници.

 

Защита от вируси

 

Начина е да си инсталирате антивирусна програма. Това са всички видове софтуерни приложения, предназначени за предпазване и отстраняване на компютърни вируси и други злонамерени програми при персоналните компютри. Не забравяйте, че антивирусните програми трябва да се обновяват редовно, за да ви предпазват от новите вируси. Университетът има закупен лиценз за антивирусната програма nod 32, която е достъпна за всички студенти и преподаватели. За да предотвратите заразяването на вашия  компютър е добре да не използвате майл програми, конфигурирани да отварят прикачени файлове автоматично, както и да не отваряте такива файлове от непознати източници.


Как да разберeте, че имате вирус?

 

  • •  Получавате смешни съобщения на екрана си.

  • •  Изчезват файлове и/или папки.

  • •  Компютърът е по-бавен от обикновено.

  • •  Компютърът блокира,  след което се рестартира на всеки няколко минути.

  • •  Дискове или дискови устройства са недостъпни.